Airco split unit

Als u een airco split unit gaat kopen is het handig om te weten hoe deze werkt. Een airco split unit is een warmtepompsysteem dat werkt op basis van een bepaald koelvloeistof. Dit kun je ongeveer vergelijken met je koelkast in huis. Het koelvloeistof zorgt ervoor dat de warmte uit de binnenunit wordt gehaald en geeft die buiten weer af aan de buitenlucht, waardoor het koelproces in gang wordt gezet.

De binnenuit van een airco split unit bevat een ventilatorsysteem die warmte uit de lucht opzuigt en deze vervolgens naar de warmtewisselaar transporteert. De warmtewisselaar is eigenlijk een leiding met koelvloeistof. De koelvloeistof heeft temperatuur van tussen de 6 en 8 graden. Doordat de koelvloeistof in contact komt met de warmte, warmt de koelvloeistof op naar hogere graden. Op die manier trekt de koelvloeistof de warmte uit de binnenruimte en koelt deze ruimte af.

Dit is natuurlijk niet alles wat een airco split unit doet! De compressor van de airco split unit zorgt ervoor dat het condens wordt afgevoerd naar de buitenunit. Daar condenseert het ‘’gas’’ vervolgens door contact te maken met de buitenlucht. Op die manier wordt het gas weer getransformeerd naar koud en kan het opnieuw naar de binnenunit stromen.

De meeste airco split units zijn ook voorzien van een verwarmingsfunctie. Dat proces verloopt eigenlijk hetzelfde, alleen dan precies andersom.

Split unit airco zelf installeren

Wat zijn de voordelen van een airco split unit?

Een airco split unit bestaat uit twee permanent plaatsen namelijk de binnen en de buitenunit. De binnenunit maakt verbinding  met de koelleidingen aan de buitenunit. De buitenunit  monteer je buitenshuis. De binnenunit kun je op verschillende plekken in het huis plaatsen. Denk hierbij wel altijd aan het leidingwerk om de buitenunit en de binnenunit te verbinden. Kijk hier voor meer informatie over het installeren van een split unit.

Airco split units hebben tegenwoordig meerdere functies. Ze kunnen vaak naast het verkoelen van uw woning ook, verwarmen, ventileren en ontvochtigen

Pluspunten:

+ meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen
+ ook ventileren, ontvochtigen en verwarmen
+ stil in gebruik
+ energiezuinig

Mocht u nou het een split unit airco willen aanschaffen en deze laten installeren? Lees dan ons artikel airco split unit inclusief montage!