Split unit airco zelf installeren

Je hebt overwogen om de split unit airco te laten installeren, maar toch gekozen om de split unit airco zelf te installeren? Wanneer mag ik een split unit airco zelf installeren?

Een split unit airco zelf installeren is niet onmogelijk, wel wordt hier enige technische kennis voor verwacht. Als de split unit airco minder dan drie kilo aan koudemiddel heeft, dan mag je deze zelf monteren. Bij zwaardere split units mag je zowel het aansluiten als het in bedrijf stelen niet zelf doen. Voor deze installatie is dan een STEK diploma nodig. Wel kun je ervoor kiezen om de split unit airco zelf te installeren en deze later in bedrijf te laten stellen door een STEK erkend bedrijf.

Je kunt bijvoorbeeld wel het voorbereidingswerk doen, zoals een gat in de muur maken voor de leidingen. De STEK-monteur komt dan later deze leidingen aansluiten. Mocht je een gevulde split units aan schaffen en deze zelf plaatsen, dan kan het zijn dat het systeem gaat lekken.

Airco split unit installeren

Waar moet ik allemaal op letten als ik een airco split unit ga installeren? Eerst zou je de plek van de binnen unit als buitenunit moeten bepalen. Het makkelijkste en goedkoopste is om de binnenuit niet ver van de buitenunit te plaatsen. De leidingen die worden meegeleverd zijn namelijk zo’n 3 tot 4 meter lang. De buitenunit zou je kunnen ophangen door middel van de bijgeleverde ophangstukken. Deze kunnen bevestigd worden aan de buitenmuur. Je kunt er ook voor kiezen om bij de ‘’airco split unit installeren’’ de buitenunit op de grond te plaatsen. Denk dus goed na over de plek van de airco split unit, wanneer je deze zelf wilt gaan installeren.

Je zult deze klus wel met zijn tweeën moeten uitvoeren. De buiten unit is namelijk behoorlijk zwaar en deze moet geplaatst worden op een plek waar voldoende lucht aangezogen kan worden. Zorg ervoor dat je voorzichtig en dus nooit alleen een airco split unit gaat installeren. Ook zul je de airco split unit moeten installeren op een plek, waar deze weinig trillingen veroorzaakt en vooral niet wegwaait. Op de bovenstaande punten zal dus gelet moeten worden als je een airco split unit gaat installeren.

Airconditioner installeren

Na het plaatsen van de buiten en de binnen unit zou je verder kunnen gaan met het leidingwerk. De binnen unit van de airconditioner moet wel waterpas staan bij het leggen van de leidingen. Omwikkel nu de leidingen op de manier waarop dit beschreven wordt in de bijgeleverde handleiding.

Voor het installeren van de airconditioner moet er dus ook een gat geboord worden door de muur. De condens vloeistof van de binnen unit, moet naar de buitenunit geleid kunnen worden. Hierdoor kan de condens die uit de binnen ruimte gezogen wordt naar buiten worden geleid. Zet de leidingen nu vast via de binnenkant en de airconditioner installatie is bijna voltooid.

De laatste stap is de airconditioner installeren. De airconditioner moet gevuld worden met koudemiddel. Voor het vullen van het koudemiddel zul je een STEK erkend bedrijf moeten inschakelen. De airconditioner installeren wordt dus geheel gedaan door een STEK-erkend bedrijf . Dit is namelijk bij wet verboden om zelf te doen als je niet in bezit bent van een STEK diploma.